waterturtles

Direktlänk till inlägg 26 juli 2012

Fakta om vattensköldpaddor - bra att veta

Av Sköldpaddan Emilia - 26 juli 2012 20:39

Miljö

Enligt nya djurskyddslagen krävs för en  vattensköldpadda på max 20 cm sköldlängd ett akvarium med ytan 60 dm2,  och för en sköldpadda på upp till 30 cm en akvarieyta om 100 dm2 –  dvs 1 x 1 m! sköldpaddan kräver alltså ett mycket rymligt akvarium. Om du köper en bebis vattensköldpadda så kan du börja på ett akvarie på minst 100 liter. Men när dom bli större så får du skaffa större.
Största delen i  akvariet ska utgöras av en vattendel, men eftersom vattensköldpaddor ofta tillbringar mycket tid på land i solskenet, så ska det även finnas en bra landdel så sköldpaddan ska kunna dra sig upp för att sola, området vara så stort att det både finns en varm och en  sval del för sköldpaddan på land. Unga vattensköldpaddor kan bli  utmattade och drunkna om de inte har en torr landyta att gå upp på och vila på.

Sköldpaddor/framför allt vattensköldpaddor klättrar oerhört bra, så se till att ditt akvarium är flyktsäkert. (Vilket vårat inte är just nu, det var därför Ocean ramlade ur och blev "mördad", men vi ska skaffa ett nytt akvarium, då vi talat med personen som äger det, måtten kommer vara 200x60 och rymma 720 liter vatten, så för att inte Squid också ska ramla ut så tar jag bort landdelen på natten, när lampan är släckt, och när jag åker någonstans, för att jag är så rädd om honom, men vi ska självklart hämta det nya akvariet så fort som möjligt, och det kommer definetivt vara flyktsäkert!)

Hygien och  vatten
Vattendjupet ska vara lika med  sköldpaddans längd, men helst flera gånger djupare. Kranvatten duger bra. Om du inte rengör akvariet när det börja bli skitit så kan vattensköldpaddan bli sjuk. av de sjukdomar som drabbar  sköldpaddor orsakas av att djuret tvingas leva i en miljö med  kraftig bakterieförekomst. Trots användningen av ett filtreringssystem måste  alltså vattnet bytas helt och hållet minst en gång i månaden, och däremellan  bör ½-1/3 av vattnet bytas varje vecka. Vattensköldpaddor kräver alltså  mycket arbete för att hålla en god hygien i akvariet

Temperatur
Lufttemperatur ska vara mellan 21-26 grader. Vattentemperaturen bör  ligga mellan 24-27 grader. Om det blir för kallt blir sköldpaddan slö och slutar äta och kan dö av det. Mat som då redan finns i mage-tarm kan jäsa och leda till ansamling  av bakterier. Så skaffa en mätare så du ser hur varmt det är i akvariet.
För att få varme i akvariet så använder du akvarievärmare så kallad doppvärmare dom är ofta gjorda av glas så det finns risk att sköldpaddan kan ta sönder den. För att unvika detta så kan du bygga in den med något eller gömma den bakom landdelen. sköldpaddor vill gärna gå upp på landdelen för att sola så skaffa en lampa så det blir lite varmt. Det är bra för att kroppen värms  upp så att matsmältningen fungerar effektivt, dels får hud och sköldar en chans  att torka, vilket minskar riskerna för hudinfektioner.
Värmen bör  dock inte överstiga  35 grader på landdelen!
Ljus
UV-ljus bidrar till att hålla djuret friskt  genom att hjälpa till med D-vitaminupptaget. För att erhålla UV-ljus krävs  speciella lysrör. Det finns en typ av lysrör som kan stå på 10-12 timmar under dagen, och ge en naturlig dagsperiod. Under resterande 12-14 timmar bör sköldpaddan ha det mörkt i akvariet.
 
MAT
 
felutfodring i kombination med dålig hygien den viktigaste anledningen till  sjukdom bland vattensköldpaddor. Unga vattensköldpaddor är vanligen i huvudsak  köttätare, men äter också grönsaker. Bristsjukdomar ses  när de utfodras med ensidigt bara grönsaker eller bara kött, eller med  felaktiga köttprodukter.
Vattensköldpaddor måste utfodras i vattnet annars kan dom ej svälja.
Mat som sköldpaddor äter
  • 65-90% kött:  levande foderfisk, daggmask, musungar, sniglar, torrfoder till fisk, torrfoder till katt efter att först ha fuktats i en blandning av kalktillskott och vatten och sedan fått torka; en liten andel hundmat på burk med låg fetthalt (ska dock utgöra max 5% av total fodergiva)
  • 35% grönsaker:  romansallad, rivna morötter, klöver, hö, blandat med en liten andel av melon, tomat, mango, ananas, blomkål, äpple, päron, zucchini, gurka
  • vattenväxter, som andmat (Lemna sp, Spirodela), musselblomma (Pistia    stratiotes) och vattenhyacint (Eichornia crassipes) kan med fördel utgöra en    del av grönsaksfodret. Vattenväxter är lättodlade och utgör även en    miljöberikning för sköldpaddan.
  • Du kan också köpa mat på djuraffärer som är till vattensköldpaddor.

VINTERDVALA

Till skillnad från vanlig sömn, så innebär vinterdvala en förlängd period av inaktivitet tillsammans med en kraftigt sänkt  ämnesomsättning. Dessa förändringar tillåter djuret att överleva under perioder då omgivningens villkor är kärva och ogynnsamma. I det vilda gräver vattensköldpaddorna ner sig i lerbottnen på sjöar och dammar under vintermånaderna.

Vinterdvala är inte nödvändigt för hälsa och välbefinnande för en sköldpadda i fångenskap. Tvärtom bör man oftast inte tillåta sin sköldpadda att gå i dvala om man inte är helt säker på att sköldpaddan är helt frisk. De flesta vattensköldpaddor i fångenskap mår bäst av  att vara vakna året om. Det enda tillfället då en vinterdvala kan vara nödvändigt, är då man vill avla på sina djur.

Om sköldpaddan utsätts för svalare temperatur under vintern så blir resultatet en ”halvdvala”. Detta är farligt eftersom sköldpaddans ämnesomsättning i detta läge fortfarande är igång normalt. Resultatet blir en långsam svält.

REPRODUKTION

Generellt gäller att hanen vanligen är mindre  än en hona av samma art. Hanens kloakmynning sitter längre ifrån buksköldens  kant än hos honan. Hanens svans är ofta ganska bred vid basen, sedan lång och  avsmalnande. Honans svans är oftast kort och trubbig. Hos vissa arter har  hanarna ovanligt långa klor på frambenen.

Sköldpaddor blir vanligen könsmogna vid 5-7 års  ålder. Vissa arter kan lätt föröka sig i fångenskap. Äggen kan inkuberas nedgrävda i 2,5-5 cm sand eller lera, i 24-29 graders värme. Äggen ska inte förflyttas under inkubationen. De kläcks vanligen inom 65-140 dagar.

SJUKDOMAR

Sköldpaddor som hålls i en bra miljö med bra  utfodring blir sällan sjuka. Då problem tillstöter, kontrollera först att  temperaturen är rätt, och att utfodringen är korrekt. En frisk vattensköldpadda  gör vanligen kraftiga simmande rörelser då den hålls upp utanför vattnet. Den  har klara öppna ögon; klara torra näsborrar, och inga fläckar eller  förändringar i hud eller sköldar.

Bristsjukdomar

Svullna ögon  är oftast orsakat av A-vitaminbrist. På grund av att ögats immunförsvar vid  A-vitaminbrist blir nedsatt, kompliceras tillståndet ofta av bakteriella  infektioner. Om ögonen är så svullna att sköldpaddan inte kan se så äter den  inte. Tillståndet behandlas oftast med A-vitamin i injektionsform tills  svullnaden går tillbaka så mycket att sköldpaddan klarar av att äta igen.  Därefter är det viktigt att korrigera utfodringen så att sköldpaddan får i sig  tillräckligt med A-vitamin i kosten.

Ett mjukt  skal tyder på brist på kalcium eller vitamin D i fodret. Sjukdomen kallas  oftast för Metabolic Bone Disease (MBD) eller benskörhet. Detta är vanligen en  mycket allvarlig sjukdom som ofta leder till döden om inte krafttag görs för  att dels åtgärda det akuta sjukdomstillståndet, och dels korrigera sköldpaddans  miljö och utfodring. Ge sköldpaddan så mycket naturligt solljus som möjligt,  men se till att den kan dra sig undan i skuggan. Om sköldpaddan hålls inomhus,  använd UV-belysning för att efterlikna solljuset. Använd  kalcium-vitaminD3-tillskott i fodret. Se även till att komplettera fodret med  ett balanserat vitamin- och mineraltillskott för all framtid.

Värpnöd  kan ibland orsakas av felaktig balans av mineraler i fodret. Sköldpaddshonan  kan inte lägga ett/flera ägg utan hjälp. Symptom kan vara krystande och oro,  eller utmattning och trötthet. Kalcium behövs för att muskulaturen, och i detta  fall livmodern, ska kunna dra ihop sig ordentligt. Om en dräktig hona lider  brist på kalcium i fodret blir resultatet alltså värpnöd. Orsaker kan vara  felaktig utfodring, brist på tillgång till naturligt solsken, eller annan  bakomliggande sjukdom. Problemet är oftast livshotande. Då värpnöd misstänks  måste sköldpaddshonan genast till veterinär. Med injektioner av kalcium och  värkstimulerande hormon kan många gånger äggläggningen komma igång. Ibland  krävs dock kirurgiska åtgärder.

Missbildad sköld  kan bli följden av felaktig utfodring, framför allt vid felaktig mineralbalans  eller proteinöverskott till unga växande djur. Ryggskölden kan bli ihopsjunken,  skölden kan verka för liten, rygg- och bukskölden kan verka passa dåligt ihop  mm. Defekter som uppstått kan aldrig normaliseras, men det är mycket viktigt  att korrigera utfodringen så att inte ytterligare problem uppstår.

Bakteriella infektioner

Vattensköldpaddor i fångenskap är känsliga för bakteriella infektioner framför allt på grund av bristande hygien, det vill  säga dålig vattenkvalitet. Sköldpaddans hud, ögon, näsa och mun är i ständig kontakt med vattnet runt omkring, och en kraftig bakterieflora i vattnet leder lätt till infektioner hos sköldpaddans utsatta delar.

Lunginflammation  och övre luftvägsinfektioner är mycket vanligt hos vattensköldpaddor. Det kan  yttra sig som att sköldpaddan har dålig balans i vattnet, kippar efter andan, näsflöde, svullna ögon, nysningar, hosta, andning med öppen mun. Orsaken är oftast för låg temperatur och/eller dålig vattenkvalitet. Höj vattentemperaturen tillfälligt till 30-32 grader tills sköldpaddan har  återhämtat sig. Om sköldpaddan inte äter bra, eller inte svarar för temperaturökningen, så måste veterinär kontaktas.

Öroninflammation  i ena eller båda ytterörat kan bli följden av en kronisk luftvägssjukdom. Sjukdomen yttrar sig som en svullnad på ena eller båda sidorna av huvudet bakom  ögonen. Den infekterade hörselgången måste öppnas kirurgiskt och varet måste  avlägsnas. Dessutom måste sköldpaddan behandlas med antibiotika.

Blodförgiftning,  dvs en allvarlig infektion som spritt sig i hela djuret via blodet, kan orsakas av ett flertal bakterier. Små infektioner, exempelvis i sår, kan vara  inkörsporten för bakterien. Felaktig utfodring kan ha försvagat sköldpaddan så  att infektionen lätt sprids vidare. I takt med att vitala organ blir angripna  så försvagas sköldpaddan ytterligare, och andra sjukdomssymptom ses. Det kan till exempel visa sig som en kraftig rodnad i huden, samt spontana  småblödningar här och var i hud och slemhinnor. Denna sjukdom kräver mycket  intensiv behandling om sköldpaddan ska kunna räddas.

Skalröta  innebär fläckar eller förändringar i skalet, och kan orsakas av direkt yttre  trauma, eller vara en följd av felaktig utfodring, allmän försvagning, och påföljande infektion med bakterier eller svampar. Behandling innebär oftast att sköldpaddans tillgång till vatten begränsas, understödjande behandling med mat, vatten och värme, samt medicinering lokalt på förändringarna eller via injektioner. Dessutom bör vattnets PH hållas surt. Förändringarna kräver ofta  mycket lång tid för att avläka.

Alger kan växa i defekter orsakade av skalröta, och kan ibland på egen hand orsaka skalröta. Alger kan också växa på  ryggskölden på friska vattensköldpaddor. Detta är då vanligen ett tecken på  dålig vattenkvalitet i sköldpaddans miljö.

Munröta  innebär en infektion i munnen, som oftast hänger ihop med felaktig utfodring  eller allmän sjukdom. Tidiga symptom kan vara ökad salivering och rodnad i  munslemhinnan. Då sjukdomen fortskrider ansamlas ostliknande var i munnen, och en dålig lukt från munnen uppstår. Intensiv behandling med rengöring av munnen, injektioner av antibiotika och vitaminer, samt tvångsmatning är oftast nödvändigt för att få bukt med denna allvarliga sjukdom.

Salmonella  är ofta en normal beståndsdel i sköldpaddans tarm, och orsakar sällan sjukdom hos sköldpaddan. För människor som hanterar sköldpaddan, och framför allt barn eller personer med nedsatt immunförsvar, kan bakterien däremot orsaka en allvarlig tarmsjukdom. Om man är noga med sin hygien efter hantering av sköldpaddan så är dock risken att drabbas av sjukdom liten.

Parasitsjukdomar

Vattensköldpaddor kan drabbas av en stor mängd olika tarmparasiter. Detta gäller dock nästan enbart viltfångade djur, eller djur som vistas utomhus sommartid. Vid misstanke om parasitproblem bör avföringsprov från sköldpaddan lämnas in för analys. Därefter kan man ta ställning till vilken typ av avmaskningsmedel som är lämpligt att använda.

Yttre  skador

Skador uppstår oftast efter slagsmål med annan sköldpadda, eller efter bett av familjens hund. Många vattensköldpaddor är revirhävdande och slåss gärna, framför allt med individer av samma art. Av denna anledning bör man inte ha vattensköldpaddor av olika storlek tillsammans. Risken för slagsmål minskar om sköldpaddorna har samma storlek. Sårskador kan även uppstå efter parning. Hanen kan bli mycket aggressiv mot honan, och kan bita henne rejält.

En skadad sköldpadda måste komma under  behandling av veterinär snarast. Sårrengöring och antibiotikabehandling är  väsentligt. Sköldpaddan måste oftast hållas ifrån vatten för att inte försena  sårläkningen.

Uppätet  främmande föremål

Vattensköldpaddor kan äta på en mängd icke avsedda föremål, till exempel grus, sten eller delar till akvariepumpen. Det är  mycket sällan som ägaren råkar se när sköldpaddan sväljer föremålet. I stället kan sköldpaddan så småningom äta allt sämre och bli avmagrad. Hos veterinär kan då orsaken upptäckas med hjälp av röntgen. Vissa föremål syns direkt på en  vanlig röntgenbild, ex stenar. Ibland har dock föremålet en mindre täthet, varför en kontraströntgen måste utföras. Vissa föremål går att få ut den  naturliga vägen med hjälp av lavemang. Ibland krävs dock kirurgi.

Om sköldpaddan äter - och sväljer - till exempel en liten sten, kan även stenen bajsas ut av sköldpaddan vanlig väg, det är då alltså inte farligt.

(Har sett att Squid (Trachemys) åt två stenar - eftersom dom är ganska små - så jag borde förmodligen gå till veterinären, jag har för mig att det hände igår)

Drunkning

Alla vattensköldpaddor måste ha tillgång till  en landnings-/viloplats. Annars kan sköldpaddan bli så utmattad att den  drunknar! Unga vattensköldpaddor fastnar ibland under växter eller stenar,  eller bakom filter, och drunknar.

Akuta räddningsinsatser kan ibland rädda en  sköldpadda som drunknat, eftersom hjärtat fortsätter slå i flera timmar efter  det att djuret tycks ha dött. Behandlingen innebär att hålla sköldpaddan med  huvudet nedåt och bakbenen upphöjda. Benen ska röras fram och tillbaka för att  pressa ut vatten ur lungorna. Mun-mot-näsa-andning kan även ha effekt. Om  sköldpaddan hämtar sig, måste antibiotika och allmänt understödjande behandling sättas in.

Reproduktionsproblem

Erektion - hos hane förväxlas ofta av en oerfaren sköldpaddsägare med ett framfallet inre organ. Sköldpaddans penis är ofta mörkpigmenterad och något spaderformad. Den fälls ut då och då under parningssäsongen.

Penisprolaps: -  en framfallen penis som ej dras in igen, ses ibland av okänd orsak. Organets slemhinna blir torr och lätt utsatt för yttre skador. Om framfallet upptäcks tidigt kan penisen ibland masseras in igen. Ofta krävs dock amputation av organet.

Slutsats

Som ni märker finns det en hel del sjukdomar som kan drabba sköldpaddan, vilket innebär att man ska vara extremt noga när det gäller skötseln av djuret. Okunniga bör inte äga vattensköldpaddor eftersom det oftast är dom som drabbas, och ibland sedan dör. Jag vet att ni kanske ser mig som okunnig nu, eftersom det där med Ocean hände, men ärligt talat tänkte jag inte på att våran hund kunde bita honom.. för om han bara ramlat ur akvariet och sprungit och gömt sig så skulle det förmodligen inte förekomma någon allvarlig skada, vilket skulle vara tur.. Men sånt är livet.

OBS; kopiering av mina inlägg är förbjudet, om ni inte bett om lov.

Nu ska jag ta fram lite fiskbullar och räkor, så Squid får i sig lite mat. Han är verkligen matglad! Även lite gurka jag nyss inhandlade, ges.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sköldpaddan Emilia - 27 juli 2012 20:25

Tänkte slänga in ett inlägg nu då, och jag hoppas verkligen någon kommer gilla min blogg! :) Vad äter en sköldpadda? När det gäller maten till en vattensköldpadda råder det delade meningar, vissa påstår att man ska ge mer animalisk föda och vissa...

Av Sköldpaddan Emilia - 26 juli 2012 12:44

Hade två sköldpaddor förut, men nu har min ena, Ocean (Reeves kärrsköldpadda) gått bort. Han blev bara 2 år, vilket är väldigt lite. Men vi misstänkte sjukdomar då han simmade lite snett, så det kanske var ödet. Det kanske var meningen att han skul...

Presentation


Hej! Jag är en elvaårig sköldpaddsägare som älskar djur. Vet att jag är ung, men åldern är bara en siffra.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<<
Juli 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ waterturtles med Blogkeen
Följ waterturtles med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se